Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου15272338_706016042890585_268956315410449344_o «ΑΛΚΥΟΝΗ», μαζί με ομάδα απασχολούμενων και εργαζόμενων του Κέντρου Διημέρευσης, επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Λουκόπουλο Παναγιώτη, προκειμένου να του παραδώσουν ψήφισμα του Συλλόγου μας, το οποίο απευθυνόταν στον ίδιο αλλά και σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

 

Ακολουθεί το ψήφισμα:

 

 

Ψήφισμα του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη»

στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη 2016,

Παγκόσμιας Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας

και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Η 3η Δεκέμβρη είναι παγκόσμια μια  ημέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους με αναπηρία και για την χώρα μας αποτελεί Εθνική Ημέρα αφιερωμένη στα ΑμεΑ

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι κάθε ημέρα του χρόνου είναι εξ ίσου σημαντική για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ανάπηρων συνανθρώπων μας,  με αφορμή την σημερινή ημέρα, υπενθυμίζουμε με το ψήφισμά μας αυτό, τις υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στα ΑμεΑ.

Στο άρθρο 21, παράγραφος 6 του ελληνικού συντάγματος (αναθεώρηση 2001) αναφέρεται ρητά ότι «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Καλούμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να εφαρμόζουν σε κάθε απόφασή τους, τους νόμους και το άρθρο 21 του Συντάγματος, παράγραφος 6, και να συμπεριλαμβάνουν στους σχεδιασμούς τους την ικανοποίηση των αναγκών των ανάπηρων συμπολιτών μας, με πρώτιστο την ένταξη και την συμμετοχή στη ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ειδικότερα διεκδικούμε:

  1. Σε όλες τις δράσεις, τους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό του Δήμου να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση της αναπηρίας.
  2. Να ελέγχεται συστηματικά από τις υπηρεσίες του Δήμου η εφαρμογή του νέου κανονισμού κοινόχρηστων χώρων.
  3. Να επιδιώκεται σε κάθε ευκαιρία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και «Αλκυόνης» για την εκτέλεση προγραμμάτων και έργων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.
  4. Να προβλέπεται εγγραφή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά προτεραιότητα, παιδιών με αναπηρία

 

  1. ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ  ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Προσβασιμότητα είναι η δυνατότητα να μπορεί κάθε άνθρωπος με ασφάλεια και άνεση να προσεγγίσει και να χρησιμοποιήσει υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αλλά και να επικοινωνήσει και να πληροφορηθεί. Είναι η καθοριστική παράμετρος του περιβάλλοντος, η οποία καθορίζει σε κάθε ένα από εμάς, το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών σε κάθε στιγμή της ζωής του. Έτσι, η προσβασιμότητα είναι το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων.

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΑΜΕ

Ζητούμε ξανά τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής προσβασιμότητας με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων στη πόλη μας που θα την κάνουν φιλική και προσβάσιμη στους ανάπηρους πολίτες της. Στην επιτροπή αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος καθώς και άλλοι κοινωνικοί εταίροι.

 

ΣΥΣΣΩΜΟ ΤΟ Δ.Σ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ,  

                                              ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:                                                                                                                                                           

  • Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και συμπεριφοράς που προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας.
  • Αγωνιζόμαστε για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων από εμάς, όπως είναι τα άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μετανάστες με αναπηρία.
  • Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2016, όπως και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Οι άνθρωποι της ΑΛΚΥΟΝΗΣ

15369240_706016086223914_2179009330819292011_o 15325347_706016092890580_6634511743405046386_o